Psicologia Sanitària Adults: Depressió i Dol

Contenido del acordeón

Gran part de la població tindrà, en algun moment de la vida, símptomes de depressió que poden afectar la seva vida.

La depressió pot presentar-se de diverses maneres i la simptomatologia varia segons les persones. Es caracteritza per canvis d’humor, sensació de tristesa, manca de capacitat de gaudir de les seves activitats habituals i apatia emocional. De vegades va associat a un augment de l’ansietat i de la irritabilitat.

La concentració i la capacitat de prendre decisions o recordar pot estar alterada. Les persones amb depressió solen ser pessimistes. Poden donar-se alteracions de la son, d’ingesta i del desig sexual. Sovint pateixen pensaments negatius i poden aparèixer dolors musculars, cansament i lentitud de pensament.

La depressió pot anar des de símptomes lleus fins a una greu malaltia que li impedeixi realitzar les seves activitats quotidianes.

Les causes per a la depressió poden ser diverses: biològiques, genètiques, d’aprenentatge o ambientals i poden actuar conjuntament. En funció de les diverses etiologies, els tractaments poden ser diversos.

Contenido del acordeón

El dol és un dolor que s’experimenta per la pèrdua significativa com la d’un ésser estimat. Pot ser deguda a la mort d’un persona propera o per qualsevol tipus de pèrdua.

És una acumulació de sentiments que s’han d’afrontar. Durant el procés del dol experimenten diverses etapes i emocions.
Els sentiments que les persones tenen són similars, però no necessàriament es donen en els mateixos períodes ni amb la mateixa intensitat.

Inicialment, després de la pèrdua d’un ésser proper normalment es pateixen una mena d’atordiment, aquest sentiment d’irrealitat es pot transformar en un problema si dura massa.

Aquesta sensació de desconcert pot ser reemplaçada per un fort sentiment d’agitació per la pèrdua.
Pot donar-se sentiment de culpa i en ocasions pot augmentar si s’experimenta un sentiment d’alleujament després d’haver perdut a algú que estava patint una llarga i penosa malaltia. Aquest sentiment és del tot natural, molt comprensible i comú.