Psicologia Sanitària Adults: Ansietat. Fòbies. Pors.

Contenido del acordeón

L’ansietat no és en si mateixa un problema, sinó la reacció davant de situacions de perill (augmenta el ritme cardíac, els sentits es posen en alerta, la respiració s’accelera). Són respostes primàries amb una funció de protecció i alerta per als éssers humans.

En el cas dels trastorns d’ansietat, la resposta de por funciona de manera errònia, ja que s’activa i prevé d’un perill inexistent. És en aquests moments en què apareix el problema de com controlar els aspectes perjudicials de les respostes de por que es poden manifestar en forma de trastorns fòbics, obsessius i d’ansietat.

Contenido del acordeón

L’agorafòbia és un trastorn d’ansietat caracteritzat per símptomes d’ansietat en situacions en què la persona percep que el seu entorn és insegur i no hi ha una forma fàcil d’escapar. Aquestes situacions poden incloure espais oberts, transport públic, centres comercials o simplement estar fora de la seva llar. Estar en aquestes situacions pot provocar un atac de pànic. Els símptomes ocorren gairebé cada vegada que es troba la situació i duren més de sis mesos. Les persones afectades faran tot el possible per evitar aquestes situacions. En casos severs, les persones poden tornar-se completament incapaços d’abandonar les seves llars.

Es creu que l’agorafòbia es deu a una combinació de factors genètics i ambientals. L’afecció sovint es presenta en famílies i els esdeveniments estressants o traumàtics poden ser un desencadenant. Altres condicions que poden produir símptomes similars, inclouen ansietat per separació, trastorn d’estrès posttraumàtic i trastorn depressiu major.

Contenido del acordeón

La fòbia social és més que timidesa. És una por intensa que no desapareix i afecta les activitats quotidianes, l’autoconfiança, les relacions i la vida laboral o escolar.

Moltes persones ocasionalment es preocupen per situacions socials, però algú amb ansietat social se sent massa preocupat / preocupada abans, durant i després d’elles.

Algunes característiques:

  • Témer les activitats quotidianes, com reunir-se amb estranys, iniciar converses, parlar per telèfon, treballar o anar de compres.
  • Evitar o preocupar-se molt per activitats socials, com converses grupals, menjar amb companyia i festes.
  • Preocupació contínua per fer alguna cosa que cregui que és vergonyós, com posar-se vermell, suar o semblar incompetent.
  • Dificultat per fer coses quan altres estan mirant, pot sentir que ho estan jutjant tot el temps.
  • Temor a les crítiques, evitar el contacte visual o tenir baixa autoestima.
  • Sovint tenen símptomes com malestar, sudoració, tremolor o palpitacions.
  • Patir atacs de pànic