Al Gabinet de Psicologia i Logopèdia CDIT (Centre de Diagnòstic i Tractament) estam especialitzats en l'avaluació i el tractament de problemes emocionals, conductuals, de llenguatge i d'aprenentatge. Llegiu-ne més...

boto-pr.conducta bot-ansietat-i-depr boto-prob.lleng boto-pr.acad boto-assessorament

Trastorn específic del llenguatge (TEL) o disfàsia

És un trastorn funcional greu en l’adquisició del llenguatge, sense que existeixi una patologia orgànica que el justifiqui. Es manifesta amb un desenvolupament retardat del llenguatge i una evolució imperfecta, sense seguir els paràmetres de la normalitat.

Segons Rapin i Allen (1983) es poden distingir:

  • TEL de caràcter semàntic-pragmàtic: Es caracteritza per la dificultat i escassa intencionalitat comunicativa. A les persones amb aquestes característiques els costa descodificar la fonologia i no interpreten els aspectes prosòdics  del llenguatge.
  • TEL de caràcter fonològic–sintàctic: És el més comú i es caracteritza per presentar un llenguatge poc fluid, vocabulari reduït i una sintaxi molt bàsica. L’expressió està molt alterada i tenen dificultats per comprendre situacions no contextuals. Tenen clara intencionalitat comunicativa.
  • TEL de programació fonològica: L’expressió està molt afectada. La parla és distorsionada a causa dels errors fonètics que cometen. Solen utilitzar gestos per fer-se entendre.

Joomla templates by Joomlashine